Składniki:
1 szklanka śmietany kremówki, 1 łyżeczka żelatyny, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 1 puszka ananasów, 2 paczki biszkoptów, 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem, 0,5 kostki masła, kilka łyżek startej, gorzkiej czekolady.
Jak przyrządzić?
Śmietanę podgrzać w rondelku. Rozpuścić w niej jedną czekoladę. Odstawić ją do lodówki. Ananasy osączyć, sok zostawić, a owoce drobno pokroić. Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu. Ostudzić go, a następnie dobrze zmiksować z ananasami oraz masłem. Spód tortownicy wyłożyć warstwą biszkoptów. Zrobić z nich również parkanik wokół rantów formy. Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki soku z ananasów. Nasączyć nią biszkopty. Wyłożyć na nie masę budyniową. Czekoladę z kremówką wyjąć z lodówki i ubić. Ciemnym kremem przykryć poprzednią warstwę. Wierzch wyrównać. Tort wstawić na 2 godziny do lodówki. Drugą czekoladę rozpuścić na parze. Rozsmarować na arkuszu folii aluminiowej. Odstawić na dwie godziny. Potem łopatką zeskrobać czekoladę, formując z niej ruloniki. Posypać nimi wierzch tortu i oprószyć go startą czekoladą. Ciasto można udekorować różyczkami z ananasa i listkami mięty. Przed podaniem wstawić na godzinę do lodówki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 15 |
Kaloryczność | 380 |
Autor | Basia |