Składniki:
5 jajek, 5 łyżek cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, nutella, 1 litr śmietany kremówki 30%, 7 łyżek cukru pudru, 500 g serka homogenizowanego lub 2 kostki sera Imperial, 6 łyżeczek żelatyny, kompot wiśniowy, 3 galaretki wiśniowe.
Jak przyrządzić?
Upiec biszkopt. 5 żółtek utrzeć z cukrem na puch, dodać wymieszne z proszkiem mąki. W drugim pojemniku ubić na sztywno pianę i dodać do masy żółtkowej. Delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną folią aluminiową. Piec ok. 25 minut (aż brzegi ciasta będą odstawać od blachy). Ostudzone ciasto posmarować cienko nutellą. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Gdy będzie ubita, dodać cukier puder i 2 cukry waniliowe, serki homogenizowane lub imperial oraz rozpuszczoną w 0,5 szkl. wody żelatynę (wlewać tężejącą). Wyłożyć na ciasto. Gdy zastygnie, ułożyć wydrylowane wiśnie z kompotu. Kompot uzupełnić wodą (aby był 1 litr płynu) i zagotować. Rozpuścić 3 galaretki wiśniowe. Kiedy zaczną tężeć, wylać na wiśnie.
Uwagi:
Ciasto całkiem inaczej smakuje niż zwykły śmietanowiec. Ciasto dość drogie, ale warto.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | Renata |