Składniki:
1 słoik 360 g całych kasztanów, 2,5 do 3 kg dyni,
200 g boczku, 200 g śmietany, 2 duże cebule, tymianek, liść laurowy, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Z dyni wyciąć kapturek. Wydrążyć dynię, wyrzucając pestki. Gotować miąższ z pokrojoną w kawałki cebulą, dodać tymianek, liść laurowy, sól, pieprz, zalać wodą, aż przykryje zawartość miąższu, gotować około 20 min. Zmiksować, dodać śmietanę. Na patelni smażyć na złoto boczek pokrojony w kostkę i kasztany. Podgrzać dynię przez wypełnienie jej gorącą wodą. Po wylaniu wody wypełnić dynię zupą i dodać z patelni kasztany z boczkiem. Przykryć kapturkiem, podawać.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Autor | marron |