Gołąbki (autor Ola) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 duża główka białej kapusty, ok. 1,2 kg mięs: łopatka wieprzowa, karczek, wołowina, 4 duże cebule, paczka grubej kaszy (pęczak), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy.

Jak przyrządzić?

Z kapusty wykroić głąb, włożyć do dużego garnka i gotować z 3-4 łyżkami oleju. Ściągać kolejne liście, po ostudzeniu usunąć zgrubiałe części.Mięso udusić z pokrojoną w ćwiartki cebulą z dodatkiem kilku kulek ziela angielskiego i dwoma listkami laurowymi. Mięso nie musi być bardzo miękkie. Następnie mięso zmielić, doprawić solą i pieprzem. Kaszę ugotować na półmiękko. Do mięsa dodawać kaszę, można dolać sos wytworzony podczas pieczenia bądź odrobinę bulionu (z kostki). Farsz ma być kleisty. Farsz układać na dolną część liścia (grubszą), założyć boki i zrolować. Garnek bądź żaroodporne naczynie wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty (tymi, które są za małe albo się porwały), ułożyć warstwami gołąbki, nakryć 2-3 liśćmi kapusty. Wlać szklankę bulionu z odrobiną koncentratu i dusić w piekarniku ok. 2 godzin. Sos: podsmażyć pomidory z puszki, doprawić vegetą, dodać bulion z kostki. Polać gołąbki i już.

Potrzebne przybory:

dobre chęci i odrobina samozaparcia - rondel i patelnię każdy w domu ma :)

Jak podawać?

Na gorąco, chociaż dobrze smakują też nastepnego dnia na zimno, prosto z gara :)

Uwagi:

Gdy wlewamy olej do gotowania kapusty, to liście są bardziej elastyczne i się nie łamią.Wyłożenie naczynia liśćmi zapobiega przypaleniu się potrawy (przypalają się liście, nie gołąbki).Farsz: 1/3 mięsa na 2/3 kaszy. Sos: nie podaję, ile sosu należy zrobić, bo jest tak prosty, że można go zrobić w każdej chwili. Może się zdarzyć, że braknie kapusty, bo farszu wyjdzie za dużo. Wtedy farsz można zamrozić.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćwymagający
Porcje20-30 gołąbków
AutorOla

Gołąbki (autor Ola): Podobne przepisy

Gołąbki (autor Ola): wypróbuj również

Gołąbki z grzybami

... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z tradycyjnych potraw są gołąbki. Jakie pomysły na nie możemy wykorzystać? Jak zrobić gołąbki z grzybami? Te i inne informacje znajdziesz w poniższym artykule. ... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z ...

dawno temu

Gołąbki z kaszą

... . Niezastąpione są tu oczywiście pierogi albo naleśniki z różnym farszem świetnie sprawdzające się także w formie zapiekanej. Mało osób jednak wie, że w podobny sposób możemy wykorzystać gołąbki. Przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz wariacje ...

dawno temu

Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

... Gołąbki, gołąbki, gołąbki... ciągle za tobą chodzą, nie możesz pracować, bo o nich myślisz, nie potrafisz się skupić, bo prawie czujesz ich kuszący zapach. Nie chce ci się ich robić, bo to tyyyle ... pracy i przynajmniej 2 godziny w kuchni. A ...

dawno temu

Ponadczasowe gołąbki – jakie Ty wybierasz?

... Tradycyjne gołąbki – kto ich nie lubi? To proste w wykonaniu danie złożone z ryżu i mięsa owiniętych w liście kapusty, to potrawa, która smakuje wyśmienicie, a sztuka jej przyrządzenia wcale ... nie jest trudna, dlatego jeśli dotąd kupowaliście ...

dawno temu

Gołąbki z mięsem

... od innych i rozpocząć w pełni samodzielną przygodę z kulinariami. Nie wiesz, od czego zacząć? Dość prostym i efektywnym daniem są tradycyjne gołąbki z mięsem. Zobacz, w jaki sposób je przygotować oraz poznaj inne zastosowania mięsa mielonego w ...

dawno temu

Gołąbki w postaci zupy - jak to możliwe?

... Wczoraj były gołąbki bez zawijania, a dziś jeszcze większe szaleństwo. Co powiecie na zupę gołąbkową. Smakuje prawie jak gołąbki, tylko nie trzeba poświęcać czasu na umieszczanie farszu w liściach ... . To doskonały pomysł na obiad dla całej ...

dawno temu

„Wierny przyjaciel”, Kjell Ola Dahl

... „Wierny przyjaciel” koncentruje się na akcji, mnożeniu poszlak i fałszywych tropów. Czy może raczej – powinien się koncentrować. Kjell Ola Dahl pisze w morderczym tempie i chyba powinien zwolnić. Szkoda marnować tak zacnych bohaterów. ... się ...

dawno temu

„Mężczyzna w oknie”, Kjell Ola Dahl

... odpowiedzieć melancholijny inspektor Gunnarstranda i jego asystent, Frolich. Kjell Ola Dahl to nestor skandynawskiego kryminału, a zarazem facet zdolny nadwątlić solidną konstrukcję wzniesioną na pięciuset ... na zrozumienie. Zwracają uwagę ...

dawno temu

Smaki Świata - Armenia

... raz na obfity obiad z deserem. A moje propozycje to Wospow sup (zupa z czerwonej soczewicy), Tpow tolma (gołąbki w liściach winogron) i słynny Tort Armine. Smacznego! ... raz na obfity obiad z deserem. A moje propozycje to Wospow sup (zupa z ...

dawno temu

Potrawy z kapusty

... Kapusta w tradycji kuchni polskiej obecna jest już od XIV wieku. Przez stulecia receptury na przygotowywanie z niej potraw były udoskonalane, dzięki czemu dziś możemy do woli się rozkoszować smakiem świątecznego kapuśniaka, surówki ze świeżej ...

dawno temu

Śladami jaguara

... Trzeba zacisnąć zęby, przyłożyć się do pracy, ewentualnie grać systemem w lotto. I zobaczyć, co z tego wyniknie. Z pracy i uporu z reguły coś wynika. Z bezczelności i kombinowania również. Każdy ma wolny wybór – byle nie leżeć i nie gapić się w ...

dawno temu

Zakupofobia

... Jedno można powiedzieć na pewno: wśród kilku nałogów, których Ola się nabawiła, na pewno nie dopadł jej ten związany z zakupami. Ola nienawidzi tej czynności z całego serca, co nie jest pewnie wielce ... , kiedy mama stawiała ją w kolejce po ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - jak je odtworzyć?

... Prawdziwy domowy rosół z makaronem, gulasz z kaszą lub kluskami czy „polskie” spaghetti bolognese, znane w Polsce lat osiemdziesiątych jako makaron z mięsem i pomidorowym sosem… Do tego gołąbki ... z sentymentem do smaków dzieciństwa. Zabierając ...

dawno temu

"Zagubiona tożsamość", Phillip Margolin

... Phillip Margolin należy do dużej grupy solidnych autorów thrillerów (wydawanych w ogromnej mierze w wydawnictwie Albatros), którzy zapewniają rozrywkę i nikt o zdrowych zmysłach nie posądzi ... dla autora thrillerów dziwnym – ujmującym ciepłem. ...

dawno temu

„Mały złoty pierścionek”, Kjell Ola Dahl

... fantazje z nastoletnią koleżanką córki w roli głównej, nałogowo topi koty lub przynajmniej tnie na podatkach. Dahl i inni autorzy stosują ten zabieg z taką konsekwencją, że aż proszą się o przedstawienie ...

dawno temu

Prostytutka z dzieckiem? List do psychologa

... Ola stanęła przed wyborem życiowej drogi. Ciężkie dzieciństwo zepchnęło ją do świata prostytucji. Jest przyzwyczajona do życia w luksusie i trudno jej z tego zrezygnować. Jednocześnie spodziewa się dziecka. Czy to dobry czas na życiowe zmiany? ...

dawno temu

Sos pomidorowy do makaronu

...    Idealny do pizzy i jeszcze lepszy do spaghetti Napoli. Taki właśnie jest sos pomidorowy. Wyrazisty smak sprawia, że można go także wykorzystać jako dodatek do gołąbków, tortilli, burritos, warzyw, pulpetów mięsnych czy w postaci dipu do ...

dawno temu

Placek po zbójnicku

... Treściwe danie dla całej rodziny – większość z nas szuka takiego pomysłu co weekend. Kuchnia polska posiada wiele propozycji, jednak z czasem może okazać się, że ulubiony kotlet schabowy bądź gołąbki ...

dawno temu

Powiązane Tematy