Składniki:
1 duża główka białej kapusty, ok. 1,2 kg mięs: łopatka wieprzowa, karczek, wołowina, 4 duże cebule, paczka grubej kaszy (pęczak), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy.
Jak przyrządzić?
Z kapusty wykroić głąb, włożyć do dużego garnka i gotować z 3-4 łyżkami oleju. Ściągać kolejne liście, po ostudzeniu usunąć zgrubiałe części.Mięso udusić z pokrojoną w ćwiartki cebulą z dodatkiem kilku kulek ziela angielskiego i dwoma listkami laurowymi. Mięso nie musi być bardzo miękkie. Następnie mięso zmielić, doprawić solą i pieprzem. Kaszę ugotować na półmiękko. Do mięsa dodawać kaszę, można dolać sos wytworzony podczas pieczenia bądź odrobinę bulionu (z kostki). Farsz ma być kleisty. Farsz układać na dolną część liścia (grubszą), założyć boki i zrolować. Garnek bądź żaroodporne naczynie wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty (tymi, które są za małe albo się porwały), ułożyć warstwami gołąbki, nakryć 2-3 liśćmi kapusty. Wlać szklankę bulionu z odrobiną koncentratu i dusić w piekarniku ok. 2 godzin. Sos: podsmażyć pomidory z puszki, doprawić vegetą, dodać bulion z kostki. Polać gołąbki i już.
Potrzebne przybory:
dobre chęci i odrobina samozaparcia - rondel i patelnię każdy w domu ma :)
Jak podawać?
Na gorąco, chociaż dobrze smakują też nastepnego dnia na zimno, prosto z gara :)
Uwagi:
Gdy wlewamy olej do gotowania kapusty, to liście są bardziej elastyczne i się nie łamią.Wyłożenie naczynia liśćmi zapobiega przypaleniu się potrawy (przypalają się liście, nie gołąbki).Farsz: 1/3 mięsa na 2/3 kaszy. Sos: nie podaję, ile sosu należy zrobić, bo jest tak prosty, że można go zrobić w każdej chwili. Może się zdarzyć, że braknie kapusty, bo farszu wyjdzie za dużo. Wtedy farsz można zamrozić.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 20-30 gołąbków |
Autor | Ola |