Składniki:
2 garście boczniaków, 2 garście sałaty rukoli, 80 g sera parmezan (koniecznie autentyczny), 1 łyżka masła, 3 łyżki czerwonego wina, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Boczniaki pokroić wzdłuż (jak frytki). Rozgrzać masło na patelni. Kiedy się już rozpuści, zwiększyć ogień i wrzucić grzyby. Dość szybko je wymieszać, dodać soli i pieprzu. Na koniec dodawać powoli wina, ale tyle, żeby wsiąkło ono w boczniaki, nie więcej. Na talerzu (najlepiej owalnym) wyłożyć rukolę, na wierzchu położyć grzyby, a na grzyby starty parmezan.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | matt |