Składniki:
Różne części kurczaka (najlepiej nogi lub piersi), 1 łyżka ostrej papryki, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka pieprzu cayenne, sól, bulion w kostce (najlepiej wołowy), czosnek (1 ząbek na jedną część), 3-4 cebule, majeranek.
Jak przyrządzić?
Kurczaka myjemy i osuszamy. Wrzucamy do żaroodpornego naczynia (im większe, tym lepsze), na wierzch wsypujemy cebulę pokrojoną w paski. W wolnej chwili przygotujmy bulion i dodajmy do niego paprykę i chili. Czosnek rozgniatamy ze sporą szczyptą soli. Papkę z czosnku wrzucamy do naczynia z kurczakiem, zalewamy to wszystko bulionem i dodajemy porządną porcję majeranku. Całość dusimy na wolnym ogniu 2-3 godziny. Gotowe jest wtedy, kiedy nie widać cebuli. Tak ok. pół godziny przed końcem duszenia odkrywamy naczynie, żeby odparować bulion. Po odparowaniu powinien pozostać gęsty, naturalny sos, a zarazem diabelsko ostry.
Potrzebne przybory:
deska, nóż, naczynie żaroodporne
Jak podawać?
Ja polecam podawać z ryżem (fajnie łagodzi), można tradycyjnie z ziemniakami.
Uwagi:
Warto odpowiednio dobrać wielkość naczynia, żeby nie rozwalić udek podczas mieszania. Mieszać bardzo delikatnie, bo udka będą naprawdę miękkie. Jeśli chcemy wykorzystać opcję z piersią, to najlepiej przez pierwsze 1,5 godziny dusić cebulę w bulionie, a później dodać piersi. W wariancie z piersią na koniec można wszystko zaciągnąć śmietaną (najpierw ją osolić). Radzę uważać z ilością dodawanych ostrych przypraw (proporcje podane w przepisie czynią potrawę diabelsko ostrą).
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | indyk_18 |