Składniki:
1 lub 2 udźce z indyka bez skóry i kości, 1 duża marchewka, 0,5 kg pieczarek, 1 cebula, 1 puszka groszku konserwowego, kostki rosołowe, vegeta, koncentrat pomidorowy, śmietana, sól, pieprz, masło do smażenia.
Jak przyrządzić?
Groszek otworzyć, wysypać na sitko, poczekać, aż obcieknie. Rozgrzać masło na patelni. Udziec z indyka pokroić w paski jak cielęcinę do strogonowa i usmażyć na patelni, posolić i popieprzyć, przełożyć do garnka. Obrać i umyć pieczarki i cebulę, pieczarki pokroić w talarki, a cebulę w kostkę i usmażyć na patelni. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do pieczarek i cebuli na patelni, przełożyć do garnka. Zalać wodą z rozpuszczoną kostką rosołową, gotować. Gdy mięso będzie już twarde, dodać groszek konserwowy.Otworzyć koncentrat pomidorowy, wyłożyć do miseczki, dodając zagotowany wywar z mięsa i składników. Mieszać, po wymieszaniu dodać do garnka. Dodać vegetę, sól, pieprz do smaku.Na końcu dodać śmietanę i gotować 10 min.
Jak podawać?
Wylewać do miseczek i podawać jak strogonow lub na płaskim talerzu z ryżem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Edi |