Składniki:
1 kg filetu z indyka, 30 dag boczku gotowanego, 5-6 pieczarek, 3 średnie marchewki, 5 sporych cebul, 3 ząbki czosnku, 1 duża śmietana 18%, 2 łyżeczki curry, 1 łyżka mąki, mąka do obtoczenia roladek, olej o smażenia, sól, pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Filet kroimy na płaty (ok. 10 płatów z 1 kg), rozbijamy tłuczkiem, ale nie na całkiem cienkie plastry. Następnie pieprzymy i solimy. Boczek kroimy w paseczki, 1 marchewkę na słupki, 2 cebule na półkrążki. Na utłuczony filet układamy marchewkowy słupek, półkrążek cebuli i plasterek boczku. Zawijamy i spinamy wykałaczką, następnie obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju z obu stron na złoty kolor. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, na dno dajemy pół drobno pokrojonej cebuli, przekładamy obsmażone roladki. Nie wylewamy oleju z patelni. Podsmażamy na niej pieczarki pokrojone i resztę cebuli ok. 5 minut. Pieczarki i cebulę wylewamy na roladki, przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut. Teraz czas na sos:pozostałe marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach, czosnek drobno siekamy. Do marchewki dodajemy śmietanę, czosnek, curry i łyżkę mąki, dokładnie mieszamy, można dodać pieprz. Tak przygotowany sos wylewamy na zapieczone roladki i jeszcze zapiekamy ok. 15 minut. Trochę długo się robi, ale naprawdę jest pyszne.
Potrzebne przybory:
10 wykałaczek
Jak podawać?
Podawać z sercem na gorąco, a do roladek najlepiej pasuje kuskus albo ryż, albo makaron, albo co tam kto lubi.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 10 |
Autor | Lillith |