Składniki:
125 g mąki kasztanowej, 125 g mąki, szczypta soli, 150 g pokrojonego masła, 240 g brązowego cukru, 1 łyżeczka sody do pieczenia, szklanka mleka, 1 jajko, 55 g rodzynek (wymoczonych przez 30 minut w gorącej wodzie i później osuszonych), 2 łyżki stołowe liści rozmarynu, orzeszki ziemne.
Jak przyrządzić?
Zagrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Wymieszać dokładnie mikserem mąkę, masło i sól. Dodać brązowy cukier i dalej mieszać. Połowę powstałej mieszaniny mąki równomiernie rozłożyć w foremce do pieczenia. W osobnym naczyniu solidnie wymieszać sodę do pieczenia, mleko i jajko. Dodać pozostałą miksturę mąki i rodzynek i wylać wszystko do foremki. Rozrzucić rozmaryn i orzeszki ziemne, zwilżyć oliwą z oliwek. Piec 40 minut. Przetrzymywać ciasto w miejscu bez dostępu powietrza.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Autor | marron |