Składniki:
1 cebula, 0,5 kg salsicii lub białej kiełbasy, szklanka ryżu, pół niedużej kapusty karbowanej, kieliszek białego wina, bulion, natka pietruszki, pieprz, masło lub oliwa, parmezan.
Jak przyrządzić?
Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na patelni na maśle lub oliwie, następnie wsypać ryż i lekko podrumienić. Wlać wino, a gdy odparuje, stopniowo dodawać bulionu. Kiedy ryż będzie już lekko miękki, dodać kiełbasę porwaną w małe kawałki. Po chwili dorzucić pokrojoną w paseczki kapustę. Tak długo smażyć, aż kapusta i ryż będą miękkie. W trakcie gotowania uzupełniać bulionem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Można posypać parmezanem.
Jak podawać?
Podawać z białym winem.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Karola |