Składniki:
1 kg dobrze odciśniętego tłustego sera białego, 2 szklanki cukru, 1 kostka masła, sok z połówki cytryny, szczypta soli, 8 jajek, 1 budyń śmietankowy bez cukru (taki na 0,5 l mleka), zapach pomarańczowy lub cytrynowy, rodzynki, skórka pomarańczowa.
Jak przyrządzić?
Ser przekręcić przez maszynkę 2 lub 3 razy. 8 żółtek utrzeć z cukrem, aż będą puszyste. Następnie dodać porcjami ser, a potem roztopione i przestudzone masło. Na koniec dodać proszek budyniowy, zapach i bakalie. Wyłożyć do tortownicy, piec 40 min w 180 st. Potem należy przykryć powierzchnię sernika folią aluminiową, żeby wierzch się za mocno nie upiekł, i piec jeszcze jakieś 10-15 min. Potem wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w otwartym piekarniku na 10 minut. Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia w tortownicy.
Uwagi:
Muszę przyznać, że jest to przepis dla osób, które mają pojęcie o kuchni... Ser wg mnie tylko tradycyjny kupowany na wagę i samodzielnie zmielony, żadne tam wynalazki w wiaderkach z napisem "ser do serników i wypieków", nawet taki z napisem "ser 3 razy zmielony" wg mnie się nie nadaje. Jeśli nie macie maszynki do mięsa, można ser przetrzeć przez zwykłe sitko, ale z kilogramem to trochę trwa. Ta ilość sernika zajmuje całą tortownicę o średnicy 24 cm. Nie wyjmować z tortownicy, póki nie wystygnie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Autor | calineczka |