Składniki:
Składniki wymienione od razu warstwowo: sałata, kalafior (obgotowany w osolonej i posłodzonej wodzie – tak aby nie był miękki) - ok. 8 min, podzielony na różyczki, pomidor (najlepiej małe pomidorki typu cherry podzielone na ćwiartki, ale może być też zwykły pokrojony w kostkę), ogórek świeży pokrojony w talarki, sól i pieprz - odrobina, jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę, odrobina szczypiorku i koperku, czerwona fasola z puszki, kukurydza. Sos czosnkowy: kilka łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego, majonez, sól, pieprz, czosnek zmiażdżony według uznania, szczypiorek i koperek.
Jak przyrządzić?
Wszystkie wymienione składniki ułożyć warstwami w przezroczystym naczyniu.
Uwagi:
Sos musi chwilę postać, zanim poleje się nim sałatkę.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | agnieszka.grecka |