Składniki:
Ciasto jasne: 3 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. cukru, 1 kostka margaryny Kasia, 1 jajko. Ciasto ciemne: 3 jajka, 1 szkl. gęstej śmietany 18%, 1/2 szkl. cukru, 2 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka sody oczyszczonej (rozpuszczonej w 1 łyżce letniej wody). Krem: 1/2 l mleka 3,2%, 1 kostka margaryny Kasia, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 aromat waniliowy, 1 szkl. cukru, 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej, 2 płaskie łyżki mąki pszennej. Dodatki: ananas z puszki/brzoskwinie z puszki/mandarynki lub inne owoce sezonowe, 2 galaretki truskawkowe.
Jak przyrządzić?
Ciasto jasne: Z przygotowanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 4 części (będzie wygodniej, niż zostawiając je w dużym kawałku) i włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Ciasto ciemne: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, kakao i sodę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Zamrożone jasne ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z ciastem ciemnym. Piec ok. 1 godziny w temp. 180-200 stopni. Krem: 2/3 mleka, aromat waniliowy, cukier i cukier waniliowy zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną, dodać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Wystudzić. Margarynę utrzeć i po łyżce dodawać wcześniej przygotowany budyń, aż powstanie puszysta masa, którą po przygotowaniu wykładamy na zimne ciasto. Na krem wyłożyć (zależnie od upodobań) ananasy z puszki pokrojone w kostkę (i koniecznie dobrze odsączone!) lub brzoskwinie z puszki, lub manarynki albo inne owoce. Na tak przygotowane ciasto wylać wcześniej przygotowane, wystudzone i tężejące już 2 galaretki truskawkowe (ale rozpuszczone razem w 1/2 l wody!). Wstawić do lodówki aż do całkowitego stężenia galaretki.
Potrzebne przybory:
deska do zagniatania ciasta, miska i pałka do ucierania
Uwagi:
Ciasto jest naprawdę smaczne :)Polecam każdemu i życzę smacznego :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 24 |
Przybliżony koszt | 16 zł |
Autor | meryzu |