Składniki:
Biszkopt: 6 jajek (żółtka i białka na pianę), 1 szkl. cukru pudru, 1 szkl. mąki, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 3 łyżki wody. Jabłka: 3 kg kwaśnych jabłek, 1 1/2 galaretki cytrynowej. Krem: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, 1 jajko, 1 żółtko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 kostka masła.
Jak przyrządzić?
Biszkopt: Utrzeć żółtka z cukrem i wodą, tak aby były białe. Dodać ubite białka - delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Dodać mąkę i proszek, delikatnie wymieszać. Wylać na blachę obłożoną papierem lub natartą margaryną i posypaną bułką. Natychmiast wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po upieczeniu ciasto należy pozostawić na chwilę w piekarniku z otwartymi drzwiczkami, aby nie opadło, a następnie wyjąć. Nie zaglądać (z termoobiegiem ok. 20-30 min). Jabłka: Jabłka utrzeć i rozgotować. Do gorących (trochę przestudzonych - nie wrzących) dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Krem: Mleko zagotować ze szklanką cukru. Wlać rozrobione 1 jajko, 1 żółtko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Wymieszać i wszystko doprowadzić do wrzenia - mieszając - aby się nie przypaliło. Wystudzić. Po wystudzeniu dodać kostkę masła i zmiksować. Wykonanie: Biszkopt nasączyć. Nałożyć jabłka, na nie krem. Odstawić w zimne miejsce. Przed podaniem posypać startą czekoladą.
Uwagi:
Biszkopt można piec wg własnego przepisu. Blachę lepiej wyłożyć papierem. Jabłka i galaretka niszczą blachę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | blacha |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Daga |