Składniki:
Kapusta pekińska, 2 piersi kurczaka, przyprawa Kamis do gyrosa, ogórek świeży, 3 ogórki konserwowe, puszka kukurydzy, majonez, keczup.
Jak przyrządzić?
Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie z dodatkiem przyprawy Kamis, odstawiamy i czekamy, aż ostygnie. Sałatka jest warstwowa, więc najpierw siekamy kapustę pekińską (pierwsza warstwa), smarujemy to sosem (majonez wymieszany z keczupem). Kurczak to druga warstwa, sos, dalej ogórek konserwowy i swieży pokrojony w kostkę (trzecia warstwa), smarujemy sosem, kukurydza, sos, na koniec odrobinę kapusty pekińskiej i sos. Musi się przegryżć. Polecam.
Potrzebne przybory:
miska, nóż, patelnia, deska do krojenia
Jak podawać?
Sałatka musi odstać jakąś godzinę, można ją podawać samą, w bułce pita lub w naleśnikach (zimnych).
Uwagi:
Można dodać do sosu odrobinę czosnku, będzie pikantniejsze.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | karolla |