Składniki:
1/2 średniego selera, 1 duża marchewka, 1 duża cebula, czosnek, sos pomidorowy, bazylia, zioła prowansalskie, tymianek, oregano, papryka ostra, sól, pieprz, mięso mielone (ok. 1/4 kg), makaron, ser do posypania.
Jak przyrządzić?
Seler, marchew i cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Na rozgrzanej patelni podsmażyć chwilę, po czym zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu 3-4 godziny, dolewając od czasu do czasu wody. Gdy "baza" zbrązowieje (po ok. 3 godz.), dodać czosnek i paprykę ostrą. Na osobnej patelni podsmażyć mięso, posolić do smaku, po czym zalać je sosem pomidorowym (do kupienia w kartonikach w każdym sklepie). Połączyć "bazę" z mięsem i dodać zioła.
Jak podawać?
Z makaronem.
Uwagi:
Do sosu można również dodać pomidory świeże bądź z puszki.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 280 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | gosiak9 |