Składniki:
1 cukinia, sól, jajko, mąka, ser żółty. Sos: czosnek, olej, przecier pomidorowy, oregano, bazylia
woda.
Jak przyrządzić?
1 cukinię obrać ze skóki, jeśli jest młoda, zostawić pestki, a jeśli jest dojrzała, pestki wyrzucić. Cukinię pokroić w paski długości 10 cm i szerokości 4 mm. Posolić z obu stron i zostawić na godzinę. Po tym czasie cukinię osuszyć na papierowych ręcznikach. Opanierować w jajku i mące. Przygotować sos: 3-4 zabki czosnku zeszklić na oleju, a następnie zmiażdzyć widelcem. Dodać przecier pomidorowy, oregano i bazylię. Rozrzedzić wodą, aby nie było za gęste. Naczynie żaroodporne posmarować lekko tłuszczem i układać warstwy: cukinia, żółty ser (pokrojony w plastry), sos itd. Na górze musi być sos. Piec w temp. 180 stopni, ok. 40 min.
Potrzebne przybory:
naczynie żaroodporne, nóż, widelec, piekarnik
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z lekką sałatką z kapusty pekińskiej, a do tego białe wino. Naprawdę wyśmienite.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | sporo |
Kaloryczność | dość wysoka |
Autor | meryzu |