Pasztet z soczewicy Morelli - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

200 g soczewicy czerwonej, 50 g grzybów, 1 cebula, 2 jajka, 2 ząbki czosnku zmiażdżone, oliwa do smażenia, 2 łyżki chatney z mango (mozna bez), woda, 1/2 łyżeczki kolendry zmielonej, sól i pieprz (do smaku), 1 płaska łyżeczka garam masala, 3 łyżki jogurtu naturalnego.

Jak przyrządzić?

Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać czosnek, podsmażyć na patelni, aż uzyska szklisty kolor. Przełożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć grzyby. Odstawić. Do garnka z cebulą dodać soczewicę z torebki, zalać wodą w takiej ilości, by dobrze przykyła soczewicę - powinno być ok. 0,5 cm powyżej poziomu soczewicy. Gotować ok. 20 min, aż soczewica zmięknie, a woda prawie wyparuje (jeśli nie, odlać). Mikserem zetrzeć soczewicę na puree, miksując, dodać jajka, jogurt, chatney z mango oraz przyprawy. Do masy dodać grzyby (nie miksować, wymieszać). Formę wyłożyć folią aluminiową, wysmarować masłem, wyłożyć masę. Piec w rozgrzanym piekarniku w 200 st. przez ok. 40-45 min. Po upieczeniu studzić przez ok. 20 min. Potem schłodzić w lodówce.

Potrzebne przybory:

patelnia, forma keksowa do pieczenia, garnek, mieszadła, mikser

Jak podawać?

Podawać z chlebem na kanapki lub kroić w grubsze plastry do ryżu, kaszy, ziemniaków jako danie główne (wtedy dobrze dorobić jakiś sos grzybowy). Życzę smacznego!

Uwagi:

Zamiast grzybów można dodać inne składniki, np. ugotowaną marchewkę na półmiękko, groszek z puszki, ugotowane na twardo i obrane jajka. Składniki te można pokroić lub ułożyć w pasztecie wzdłuż formy, tak by przy krojeniu pasztetu w plastry kroić również marchew czy jajko.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćśredni
AutorMorella

Pasztet z soczewicy Morelli: Podobne przepisy

Pasztet z soczewicy Morelli: wypróbuj również

Zupa z soczewicy

... Soczewica to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych, ulubienica wegetarian. Ze względu na dużą zawartość białka swobodnie może zastąpić mięso w codziennym menu. Oprócz białka, soczewica ... niż przeciętnych zjadaczy chleba. Kuchnie świata ...

dawno temu

Sałatka z soczewicą

... prehistorycznych i uwielbianego do dziś chleba, wspomnieć trzeba o soczewicy. Kiedy zastanowimy się, kiedy ostatnio jedliśmy to wyśmienite warzywo, okaże się, że było to bardzo dawno temu. Soczewica ... , wybierając się do sklepu z ekologiczną ...

dawno temu

Zupa z soczewicy - przepis znakomity

... Zupa z soczewicy to doskonały pomysł na obiad. Dlaczego? Ponieważ jej główny składnik zawiera dużo białka, wapnia, fosforu, żelaza, karotenu, witamin z grupy B, PP i C. Dodatkowym plusem tego dnia jest fakt, że soczewica daje poczucie sytości, ...

dawno temu

Pierogi z soczewicą

... na pierogi z soczewicą. Jeżeli jesteś ciekawa, w jaki sposób się je przyrządza, a także chciałabyś dowiedzieć się więcej na temat głównego składnika farszu, przeczytaj poniższy artykuł. ... na pierogi z soczewicą. Jeżeli jesteś ciekawa, w jaki ...

dawno temu

Wykonaj pyszną i zdrową zupę z soczewicy!

... Czy wiedziałaś, że soczewica stanowi źródło wielu cennych dla organizmu aminokwasów? To właśnie z tego względu składnik ten cieszy się coraz większą popularnością w polskich gospodarstwach domowych ... . Wbrew pozorom soczewica powinna się ...

dawno temu

Przepis na pasztet domowy

... dodatkami: grzybami, borówkami, żurawiną. Dla wegetarian lub osób preferujących zdrową żywność stworzono receptury na pasztet z soczewicy i marchewki, selera, fasoli. ... Pasztety zyskały w Polsce dużą popularność, a to głównie za sprawą naszej ...

dawno temu

Makaron z soczewicą - sposób na pyszny obiad

... Makaron z soczewicą to świetny sposób na pyszny obiad, zwłaszcza dla tych, którzy w piątki nie jadają mięsa. Przygotowanie dania nie jest trudne, poradzi sobie z tym, nawet osoba, która z gotowaniem ma niewiele wspólnego. Po wyjściu z pracy udaj ...

dawno temu

Aromatyczny pasztet – jak go przyrządzić?

... się” i postanowiłam także zgłębić tajniki przyrządzenia pasztetu, tak by ów aromatyczna woń rozchodziła się w domu nie tylko na specjalne okazje. Dlatego dziś postaram się i Was zachęcić do nauczenia się tej wcale nietrudnej sztuki kucharskiej. ...

dawno temu

Po myśliwsku, czyli przepis na pasztet z zająca

... nie ucierpi. Dziczyzna ma bardzo niską zawartość tłuszczu, za to walory smakowe są nie do opisania. Dziś polecamy przepis na pasztet z zająca. Przyrządzenie jest jest trudne, a skosztowanie to prawdziwy ... i posypanej delikatnie bułką tartą. ...

dawno temu

Pasztety warzywne Wodzisław

... Pasztety warzywne Wodzisław (z suszonymi pomidorami, z pieczarkami, z kiszonymi ogórkami) to pyszna alternatywa dla mięsnych produktów tego typu. W składzie mają mnóstwo warzyw delikatnie ... Pasztet warzywny z kiszonymi ogórkami Wodzisław ...

dawno temu

Pasztety warzywne Wodzisław

... Pasztety warzywne Wodzisław (z suszonymi pomidorami, z pieczarkami, z kiszonymi ogórkami) to pyszna alternatywa dla mięsnych produktów tego typu. W składzie mają mnóstwo warzyw delikatnie ... Pasztet warzywny z pieczarkami Wodzisław Tradycyjny ...

dawno temu

Jedzenie wegetariańskie

... Choć dziś już możemy spożywać mięsne specjały, to w tym świątecznym dniu wegetarianie nie będą stołować się pasztetem z zająca czy pieczoną kiełbaską. Sekret ich kuchni tkwi jednak w takim ... , kasz oraz soczewicy. Ścisła dieta wegetariańska ...

dawno temu

Foie gras - kontrowersyjne danie dla koneserów

... Foie gras inaczej pasztet strasburski jest przyrządzany ze stłuszczonych wątróbek gęsich i kaczych. Jest to tradycyjne danie świąteczne kuchni francuskiej i jednocześnie jedna z najdroższych potraw ... tej kuchni. Danie to serwowane jest na ...

dawno temu

Czy nadwaga jest mi pisana? List do Dietetyka

... o rośliny strączkowe. Taki pasztet można zjeść sam bądź z dodatkiem pieczywa pełnoziarnistego. 23710Pasztet z soczewicy 500g czerwonej soczewicy, 2 słodkie marchewki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku ... do pracy to taki, który dobrze smakuje "na ...

dawno temu

Smaki Świata - Armenia

... raz na obfity obiad z deserem. A moje propozycje to Wospow sup (zupa z czerwonej soczewicy), Tpow tolma (gołąbki w liściach winogron) i słynny Tort Armine. Smacznego! ... raz na obfity obiad z deserem. A moje propozycje to Wospow sup (zupa z ...

dawno temu

Kiełki uprawiane w domu – zdrowo i pożywnie

...   Kiełki nasion rzodkiewki, fasoli mung, soczewicy czy soi, można nabyć w niektórych sklepach spożywczych. Ich krótki termin przydatności do spożycia (związany dodatkowo z faktem konieczności ... Kiełki nasion rzodkiewki, fasoli mung, soczewicy ...

dawno temu

Krewetki

... białego wina. Mam nadzieję, że zdjęcia i kilka przepisów dostarczą Wam inspiracji. Krewetki po tajsku krok po kroku Krewetki z kaszą jaglaną i szpinakiem Krewetki z soczewicą i sosem wietnamskim ... białego wina. Mam nadzieję, że zdjęcia i kilka ...

dawno temu

Gąska na staropolskim stole

... w naszym kraju już w XVII wieku, można było je spotkać niemal w każdym gospodarstwie. Pieczeń z gęsi z jabłkami lub gruszkami z dodatkiem modrej kapusty, wędzone półgęski, smalec z gęsi, pasztety ... piersi gęsi bez kości, obszytej gęsią ...

dawno temu

Dobrodziejstwa roślin strączkowych

... niedoczynność tarczycy. Na pewno może mieć jednak taki wpływ na wegan. Soja może mieć szerokie zastosowanie w kuchni. Sporządzane są z niej pasztety, pasty, farsze do pierogów, gołąbków, zupy ... dodatkiem do sałatek jest soczewica. Po ...

dawno temu

Pomóż wątrobie przetrwać święta

... mazurki i babki, tłusta pieczeń, pasztet, sałatka z majonezem, żurek z białą kiełbasą, jajka pod wieloma postaciami. Tylko co na to nasza wątroba? ...

dawno temu

Powiązane Tematy