Składniki:
Kość ze schabu lub żeberka wieprzowe, 1/4 główki kapusty, 4-5 ziemniaków, 1 cebula, 1 marchewka, 1 średni burak, 1 łyżka przecieru pomidorowego, sól, pieprz, liść laurowy, 2-4 ziarna ziela angielskiego, olej, koperek.
Jak przyrządzić?
Kości lub żeberka podgotować, usunąć kości, mięso pokroić na drobne kawałki, dodać do wywaru, posolić. Wszystkie warzywa umyć i oczyścić dokładnie. Do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać starte burak i marchewkę, dokładnie wymieszać, wlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 min. Do warzyw dodać przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać i dusić ok. 5 min. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodać warzywa z patelni i gotować do miękkości. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, koperek.
Jak podawać?
Podawać ze śmietaną!
Uwagi:
Do barszczu można dodać pokrojone w dużą kostkę jabłka albo fasolkę z puszki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-5 |
Autor | Tatyana |