Barszcz ukraiński (autor Tatyana)

Przepis kulinarny

Składniki:

Kość ze schabu lub żeberka wieprzowe, 1/4 główki kapusty, 4-5 ziemniaków, 1 cebula, 1 marchewka, 1 średni burak, 1 łyżka przecieru pomidorowego, sól, pieprz, liść laurowy, 2-4 ziarna ziela angielskiego, olej, koperek.

Jak przyrządzić?

Kości lub żeberka podgotować, usunąć kości, mięso pokroić na drobne kawałki, dodać do wywaru, posolić. Wszystkie warzywa umyć i oczyścić dokładnie. Do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać starte burak i marchewkę, dokładnie wymieszać, wlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 min. Do warzyw dodać przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać i dusić ok. 5 min. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodać warzywa z patelni i gotować do miękkości. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, koperek.

Jak podawać?

Podawać ze śmietaną!

Uwagi:

Do barszczu można dodać pokrojone w dużą kostkę jabłka albo fasolkę z puszki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje4-5
AutorTatyana

Barszcz ukraiński (autor Tatyana): Podobne przepisy

Barszcz ukraiński (autor Tatyana): wypróbuj również

Powiązane Tematy