Składniki:
2 (750 g) filety z miruny (najlepiej świeże ze skórą z jednej strony, ew. mrożone, ewentualnie z innej ryby morskiej np. dorsz), natka pietruszki, koperek, szczypiorek, cytryna, 4 łyżeczki sosu sambal oelek, mieszanka ziół do ryb, curry, ziele angielskie, sól, olej.
Jak przyrządzić?
Filety, jeśli są za duże, kroimy na pół. Układamy je pojedynczo na kawałkach folii aluminiowej odpowiednio dużych, żeby móc je zawinąć. Każdą porcję skrapiamy sokiem z cytryny (połówka cytryny na filet), posypujemy je przyprawami i kładziemy po 1 zielu angielskim. Rybę smarujemy sosem sambala (bardzo ostry, ja smaruję jedną połówkę fileta 1 małą łyżeczką), kładziemy łodygę koperku, natki pietruszki, posypujemy szczypiorkiem. Polewamy odrobiną oleju i zawijamy w folię. Tak przygotowane filety wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240 st. C na 15 minut. Wyjmujemy i delektujemy się rybą uduszoną w cytrynowo-ziołowym sosie:)
Potrzebne przybory:
deska, nóż, folia aluminiowa
Jak podawać?
Najlepiej z ryżem polanym sosem sojowym lub z pieczonymi domowymi frytkami.
Uwagi:
Sos sambala oelek jest dostępny w każdym większym supermarkecie na stoisku z chińskimi przyprawami, makaronem etc. i nie jest wcale taki drogi, a przyda się wam pewnie do paru innych potraw.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | mr3z |