Składniki:
Ryż (ilość dowolna wedle potrzeb i uznania), miks kiełków (dostępny w każdym hipermarkecie), puszka kukurydzy, papryka (czerwona i zielona), ogórek, oliwa z oliwek (lub olej z pestek winogron), przyprawy (co kto lubi, ja dodaję oregano, sól, pieprz, sproszkowaną ostrą paprykę, odrobinę czosnku i bazylii).
Jak przyrządzić?
Ryż należy oczywiście ugotować i pozostawić do wystygnięcia (można też schładzać pod bieżącą zimną wodą), następnie przełożyć go do miseczki i pododawać pozostałe składniki, czyli kiełki, odsączoną kukurydzę oraz pokrojone w drobną kostkę papryki i ogórek. Następnie wszystko posolić, popieprzyć i podoprawiać pozostałymi preferowanymi przez siebie przyprawami, wymieszać, spróbować, czy ilość przypraw jest wystarczająca, i na końcu wszystko zalać niewielką ilością oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron. I smacznego.
Potrzebne przybory:
deska, ostry nóż, miska, sitko, duża łyżka i garnek do zagotowania ryżu
Jak podawać?
Ja uwielbiam ją solo, ale można również podawać z chlebem, wędliną, tostami itp.
Uwagi:
Moja rodzina i znajomi uwielbiają tę sałatkę. Jest kolorowa i bardzo smaczna.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Elance |