Składniki:
Surowe pieczarki, kukurydza, 4 jaja, 4 ząbki czosnku, vegeta, pieprz ziołowy, oregano lub zioła prowansalskie, majonez.
Jak przyrządzić?
Pieczarek nie myć, tylko obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Jaja ugotować i pokroić w kostkę, dodać kukurydzę, przyprawy, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Jak podawać?
Sałatka jest doskonała na zakrapiane imprezy i w połączeniu z grillowanym mięsem lub po prostu z chlebem.
Uwagi:
Nie podałam, ile dawać pieczarek, ale na dużą miskę wystarczy 50 dag. Najlepiej zjeść w dniu przyrządzenia po schłodzeniu, bo nazajutrz zmienia kolor na szary i pieczarki puszczą sok, ale smak się nie zmieni.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | chebzia |