Składniki:
3 świeże papryki - każda w innym kolorze, puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, puszka ananasa light, 3 ząbki czosnku, kilka cienkich plasterków sera mozzarella lub 15 dag startego na wiórki, oliwa z oliwek 5 łyżek, olej rzepakowy 10 łyżek, pieprz, sól, papryka czerwona mielona (jak ktoś lubi, to ostra, może być słodka).
Jak przyrządzić?
Pokroić papryki w cienkie paski, włożyć do miski, zalać oliwą wymieszaną z olejem, dodać obrany i grubo pokrojony czosnek, włożyć do kuchenki mikrofalowej na 4 min na moc około 150-200 W. Wymieszać i powtórzyć operację. Zlać oliwę. Odsączyć fasolę, kukurydzę, położyć warstwami na paprykach najpierw kukurydzę, a potem fasolę. Na fasoli ułożyć ser mozzarella (pokrojony w cienkie plasterki lub starty na tarce) i na serze ananasa pokrojonego w zgrabne trójkąty. Przelać to wszystko wcześniej odsączoną oliwą i posypać pieprzem i papryką.
Jak podawać?
Jeśli na przyjęcie, to w dużej szklanej przejrzystej misie, wtedy warstwy się ładnie prezentują, a jeśli na wieczór dla dwojga, to układać warstwy w dwóch osobnych miseczkach.
Uwagi:
Sałatka jest wyśmienita sama w sobie i nie potrzebuje żadnych dodatków:)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | sierpniowska |