Składniki:
Camembert - 2 sztuki, mąka pszenna - 2 łyżki, 2 jajka, bułka tarta - 6 łyżek, olej sojowy - ½ szklanki, mrożonka śliwki bez pestek Hortex, wino czerwone typu cabernet - ½ szklanki, miód - 4 łyżki, goździki - 3 szt.
Jak przyrządzić?
Każdy krążek sera kroimy na cztery cząstki i panierujemy dokładnie tak jak kotlet schabowy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor tuż przed podaniem w bardzo gorącym "głębokim" oleju ze wszystkich stron. Sera nie wolno przetrzymać zbyt długo podczas smażenia, bo się rozpuści i będziemy mieli kłopot z wyjęciem. Sos: Odkładamy ¼ śliwek bez pestek Hortex, a pozostałe (bez rozmrażania) dusimy z winem i trzema łyżkami miodu oraz goździkami. Gdy śliwki są już miękkie, przecieramy przez stalowe sitko. Odłożone, lekko rozmrożone śliwki smażymy od 3 do 5 minut z łyżką miodu i sokiem, który wypłynął ze śliwek podczas ich rozmrażania. Gorący sos łączymy z duszonymi całymi śliwkami.
Jak podawać?
Na głęboki talerz wylewamy sos ze śliwkami. Na to kładziemy dwa kawałki gorącego panierowanego sera camembert.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Ania |