Składniki:
Pomidory prosto z działki, cebula, szczypior, rzodkiewka, jaja, sól, pieprz, pieprz ziołowy, śmietana.
Jak przyrządzić?
Kroimy grubo pomidory i cebulę (np. 3 duże pomidory i 1 średnią cebulę) i drobno pęczek szczypioru i rzodkiewki. Wszystko to wrzucamy do jednej miski i przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy i czasem mieszamy, aż pojawi się sok. Gotujemy 2 jaja na półtwardo (nie całkiem ścięte żółtka) i pokrojone dość grubo dodajemy do reszty. Wszystko mieszamy ze śmietaną i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Schładzamy w lodówce.
Jak podawać?
Nalepiej smakuje z pajdą chleba z masłem. Jest dużo sosu, więc podawać w miskach.
Uwagi:
Można do tej podstawowej wersji dodawać biały ser, ogórek lub szynkę.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | andrzej |