Składniki:
Makaron tagliatelle (najlepiej szpinakowy), 1 cukinia lub bakłażan, 3 cebule, 2-3 pomidory bez skórki, 1/2 szklanki wina białego półwytrawnego, śmietana, czosnek, sól, oliwa.
Jak przyrządzić?
Pół opakowania makaronu gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Kroimy cukinię w talarki i smażymy na patelni. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do usmażonej cukinii. Dodajemy czosnek drobno posiekany (ilość według upodobań). Kiedy wszystko jest gotowe, zalewamy winem i możemy dodać pokrojone pomidory. Czekamy, aż wino trochę odparuje, i na koniec dodajemy śmietanę.Gdy mamy gotowy makaron i sos, mieszamy wszystko razem i podajemy.
Jak podawać?
Bezpośrednio po przygotowaniu, ja robię z całego opakowania makaronu i następnego dnia całość podsmażam.
Uwagi:
Cukinii nie obieramy ze skórki, nie kroimy zbyt cienko, bo się spali, pożądany kolor po usmażeniu to lekko brązowy. Smażymy na niezbyt dużym ogniu, żeby się nie przypaliła. Na koniec, przed wymieszaniem makaronu z sosem, możemy dodać ser żółty lub parmezan.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Gusika |