Składniki:
Pierś kurczaka, por, pędy bambusa, cebula, suszone grzyby mun, czosnek, makaron sojowy, sos sojowy jasny, sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, kostka rosołowa drobiowa, olej.
Jak przyrządzić?
Swoją wersję zupy przygotowałem w woku. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju (dowolnego do smażenia), następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Kiedy tylko się delikatnie zarumieni, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony ząbek czosnku, pora pokrojonego w talarki, grzyby mun pokrojone w paseczki (wcześniej musimy je namoczyć w wodzie przez 10-15 minut) i pędy bambusa (garść lub dwie). Przez chwilę wszystko podsmażamy na woku (tak ze 2-3 minuty), dodajemy sól i pieprz do smaku. Następnie zalewamy wodą i zaczynamy gotować. Po zalaniu wodą dodajemy sos sojowy, wsypujemy trochę papryki w proszku oraz wrzucamy kostkę rosołową i makaron sojowy. Następnie gotujemy to wszystko około 10 minut. W międzyczasie możemy dodać więcej pieprzu, mielonej papryki czy sosu sojowego, każdy doda wedle uznania.
Potrzebne przybory:
wok
Uwagi:
Ilość składników wedle uznania, nie pisałem, ile wlałem sosu sojowego ani soli czy pieprzu, bo robię to na oko. Makaron sojowy - polecam wstążki zamiast nitek. Makaron możemy przygotować wcześniej, zalewając go gotującą się wodą, ale można postąpić tak jak ja i wrzucić go wprost do zupy. Po 10 minutach gotowania będzie w sam raz. Wydaje mi się, że zamiast w woku można spróbować ugotować zupę w garnku i też będzie dobrze, choć wok to wok. Ilość wody i pozostałych składników ustalamy wedle zapotrzebowania. Mnie taka porcja zupy starczyła dla 3 osób (dałem 4 kubki wody).
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | Tomek |