Składniki:
Dla każdej osoby jedzącej - pstrąg wielkości zależnej od upodobań, kostka masła, dwie cytryny, koperek, świeża pietruszka, odrobina mąki, czosnek.
Jak przyrządzić?
Pstrąga czyścimy, myjemy pod zimną bieżącą wodą. Osuszamy, nacieramy solą i czosnkiem, zostawiamy na 15 min. Piekarnik nagrzewamy do ok. 180 stopni, wkładamy brytfannę i topimy pół kostki masła. Zbieramy brązową skorupkę, po czym klarujemy, wyciskając sok z całej cytryny.Wypychamy rybie brzuch natką pietruszki i koperkiem, po czym oprószamy mąką. Układamy w brytfannie - ryba powinna zanurzyć się mniej więcej do 1/3. Wstawiamy na 15 min do piekarnika, nakrywając pokrywką lub folią aluminiową. Po 10 minutach (dla pstrąga średniej wielkości) odwracamy rybę na drugi bok, dokładamy w razie potrzeby masła. Po kolejnych 5 minutach ryba jest gotowa.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z chlebem razowym (żytnim na zakwasie) i białym wytrawnym winem.
Uwagi:
Nieortodoksyjne podejście często skutkuje tym, że zdarza się, że niektórzy obcinają ogon, płetwy, a nawet głowę. Ja też nie lubię, gdy ryba na mnie patrzy, kiedy ją zjadam, ale głowę należy zostawić. Tak uważam. Nie używać mrożonych ryb, tylko świeżych. Smacznego!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | jacek |