Składniki:
Makaron spaghetti ok. 400 g, b. duży słoik koncentratu pomidorowego Łowicz, 40 dag schabu lub szynki w kawałku do pokrojenia w cienkie paseczki (może być też mięso mielone), ok. 20 zielonych oliwek, 2 małe cebule, 3 średnie ząbki czosnku, oliwa z oliwek (lub olej), woda, cukier, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, papryka słodka, majeranek, estragon, ser żółty.
Jak przyrządzić?
Mięso kroimy w paseczki grubości ok. 0,5 cm, cebulę siekamy w drobną kostkę, a oliwki kroimy w cienkie plasterki. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron (lekko osoloną i z łyżką stołową oliwy). Na rozgrzaną na wolnym ogniu oliwę stopniowo wrzucamy mięso, cały czas mieszając, tak aby się nie zbryliło. Następnie wrzucamy pokrojoną cebulę i oliwki oraz przeciskamy czosnek. Smażymy wszystko, cały czas mieszając, do momentu zeszklenia się cebuli. Dodajemy koncentrat pomidorowy, delikatnie mieszamy i dolewamy szklankę przegotowanej, zimnej wody. Mieszamy wszystko dokładnie i czekamy, aż się zagotuje. Wsypujemy makaron do gotującej się wody. Do sosu dosypujemy przyprawy do smaku. Proponowane proporcje: 1 i 1/2 łyżeczki cukru, 1/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/4 łyżeczki papryki ostrej, 2/3 łyżeczki pieprzu ziołowego, 2/3 łyżeczki papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki estragonu, 1 i 1/2 łyżeczki majeranku. Sos mieszamy dokładnie i gotujemy pod przykryciem ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie rozprawiamy się z makaronem i na tarce o dużych oczkach ścieramy ser żółty.
Uwagi:
Przyprawy i odrobinę oliwy można wymieszać z mięsem mielonym lub pokrojonym przed wrzuceniem na patelnię. Mięso łatwiej pokroić, gdy jest jeszcze nie do końca rozmrożone. Nie dolewać oliwy po dodaniu koncentratu i wody. Jeśli w trakcie gotowania sos za bardzo zgęstnieje, dolać wody i gotować przez 1-2 minuty.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Camisky |