Sk艂adniki:
- 2 srednie cukinie,
- sloiczek koncentratu pomidorowego,
- 2 cebule,
- paczka makaronu o duzej formie, np. penne,
- ziola,
- 2 lyzki oliwy,
- kulka mozarelli (moze byc foliowana),
- sol.
Jak przyrz膮dzi膰?
Cukinie myjemy i kroimy na plastry (ok 3mm). Cebule obieramy i kroimy w kostke. Na patelni rozgrzewamy 1 lyzke oliwy. Smazymy warzywa az cukinia bedzie jedrna ale mieka (5 minut), cigle mieszajac. Solimy i slodzimy 1/2 lyzeczki cukry. Odstawiamy na bok. Gotujemy makaron o 2 minuty kr贸cej niz podane na opakowaniu. Nagrzewamy piekarnik na 180*. Z koncentratu, 100ml wody, 1/2 lyzki oliwy, soli, 2 lyzeczek ziol i 1 lyzeczki cukru robimy sos. Mozarelle trzemy na tarce (grube oczka). Naczynie do zapiekania smarujemy reszta oliwy. Ukladamy caly makaron, a na nim cala cukinie z cebula. Polewamy sosem i posypujemy serem. Zapiekamy okolo 10-15 minut, az ser zacznie sie zlocic.
Potrzebne przybory:
Patelnia, tarka, noz, deska, naczynie do zapiekania.
Jak podawa膰?
Najlepiej smakuje z salata i czerwonym winem.
Uwagi:
Calosc mozna szykowac z wyprzedzeniem i zapiewc tuz przed podaniem.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia w艂oska |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 6-8 |
Przybli偶ony koszt | 20 z艂 |
Autor | Lolek |