Zapiekanka z cukinią

Przepis kulinarny

Składniki:

- 2 srednie cukinie,
- sloiczek koncentratu pomidorowego,
- 2 cebule,
- paczka makaronu o duzej formie, np. penne,
- ziola,
- 2 lyzki oliwy,
- kulka mozarelli (moze byc foliowana),
- sol.

Jak przyrządzić?

Cukinie myjemy i kroimy na plastry (ok 3mm). Cebule obieramy i kroimy w kostke. Na patelni rozgrzewamy 1 lyzke oliwy. Smazymy warzywa az cukinia bedzie jedrna ale mieka (5 minut), cigle mieszajac. Solimy i slodzimy 1/2 lyzeczki cukry. Odstawiamy na bok. Gotujemy makaron o 2 minuty krócej niz podane na opakowaniu. Nagrzewamy piekarnik na 180*. Z koncentratu, 100ml wody, 1/2 lyzki oliwy, soli, 2 lyzeczek ziol i 1 lyzeczki cukru robimy sos. Mozarelle trzemy na tarce (grube oczka). Naczynie do zapiekania smarujemy reszta oliwy. Ukladamy caly makaron, a na nim cala cukinie z cebula. Polewamy sosem i posypujemy serem. Zapiekamy okolo 10-15 minut, az ser zacznie sie zlocic.

Potrzebne przybory:

Patelnia, tarka, noz, deska, naczynie do zapiekania.

Jak podawać?

Najlepiej smakuje z salata i czerwonym winem.

Uwagi:

Calosc mozna szykowac z wyprzedzeniem i zapiewc tuz przed podaniem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćśredni
Porcje6-8
Przybliżony koszt20 zł
AutorLolek

Zapiekanka z cukinią: Podobne przepisy

Zapiekanka z cukinią: wypróbuj również

Powiązane Tematy