Składniki:
- 1 kg gruszek,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 150 g masła,
- 150 g cukru,
- 3 jajka,
- 300 g mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/8 l mleka,
- 100 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady,
- 1 łyżka rumu (lub wódka+ zapach rumowy),
- 4 czubate łyżki płatków owsianych,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta zmielnej gałki muszkatołowej,
- cukier puder.
Jak przyrządzić?
1. Gruszki obrać, przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.2. Jajka zmiksować z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, mleko, gałkę, cynamon, rum, płatki owsiane i czekoladę.3. Formę (do bab lub tortownicę o średnicy ok. 26 cm) wysmarować tłuszczem. Nałożyć do niej 2/3 ciasta, położyć gruszki i przykryć resztą ciasta. Piec 1 godzinę w 200 stopniach. Lekko wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Autor | nutella |