Sk艂adniki:
- 250 g mas艂a,
- 250 g cukru,
- 5 jajek,
- szczypta soli,
- 1 proszek do pieczenia,
- 500 g m膮ki,
- 150 ml mleka,
- 200 g Nutelli,
- 100 ml ajerkoniaku lub ew. innego likieru,
- cukier puder do posypania.
Jak przyrz膮dzi膰?
1. Cukier utrze膰 z jajkami. Przesia膰 do tego m膮k臋 z proszkiem do pieczenia. Doda膰 szczypt臋 soli, mleko i ajerkoniak.
2. Ciasto podzieli膰 na p贸艂. Do jednej cz臋艣ci doda膰 Nutell臋, do drugiej 3 艂y偶ki ajerkoniaku.
3. Do nat艂uszczonej formy na baby na艂o偶y膰 najpierw jasne, potem ciemne ciasto i delikatnie przemiesza膰 widelcem. Piec 1 godzin臋 w 180 stopniach. Przestudzone ciasto posypa膰 cukrem pudrem.
Uwagi:
Babka jest 艣wietna bo lepsza ni偶 wszystkie ciasta marmurkowe dzi臋ki Nutelli zamiast zwyk艂ego kakao. Jest tak偶e pyszna, gdy cz臋艣膰 przeznaczon膮 na ciasto ciemne wymieszamy z 1 艂y偶k膮 kakao, 2 艂y偶kami rumu lub 艣mietany, 3 艂y偶kami siekanych orzech贸w, 3 艂y偶kami siekanej czekolady i 4 Nutelli. Kole偶anka robi te偶 to ciasto dodaj膮c do cz臋艣ci ciemnej zamiast 200 g Nutelli - tyle samo mas艂a orzechowego (np. firmy FELIX).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Autor | nutella |