Składniki:
- 250 g masła,
- 250 g cukru,
- 5 jajek,
- szczypta soli,
- 1 proszek do pieczenia,
- 500 g mąki,
- 150 ml mleka,
- 200 g Nutelli,
- 100 ml ajerkoniaku lub ew. innego likieru,
- cukier puder do posypania.
Jak przyrządzić?
1. Cukier utrzeć z jajkami. Przesiać do tego mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, mleko i ajerkoniak.
2. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać Nutellę, do drugiej 3 łyżki ajerkoniaku.
3. Do natłuszczonej formy na baby nałożyć najpierw jasne, potem ciemne ciasto i delikatnie przemieszać widelcem. Piec 1 godzinę w 180 stopniach. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Babka jest świetna bo lepsza niż wszystkie ciasta marmurkowe dzięki Nutelli zamiast zwykłego kakao. Jest także pyszna, gdy część przeznaczoną na ciasto ciemne wymieszamy z 1 łyżką kakao, 2 łyżkami rumu lub śmietany, 3 łyżkami siekanych orzechów, 3 łyżkami siekanej czekolady i 4 Nutelli. Koleżanka robi też to ciasto dodając do części ciemnej zamiast 200 g Nutelli - tyle samo masła orzechowego (np. firmy FELIX).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | nutella |