Składniki:
- 175 g herbatników czekoladowych lub kakaowych,
- 200 g masła,
- 75 g cukru pudru,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 1/2 puszki skondensowanego mleka, słodzonego,
- 150 g gorzkiej czekolady.
Jak przyrządzić?
1. Kwadratową blaszkę (o boku ok. 18 cm) wyłożyć pergaminem i natłuścić. Herbatniki włożyć do torebki foliowej i rozgnieść. Okruchy przesypać do miski.
2. W garnku roztopić 75 g masła, dodać do herbatników, wymieszać. Masę nałożyć do formy, równo rozprowadzić. Wstawić do lodówki.
3. Pozostałe masło, cukier puder, miód i skondensowane mleko podgżewać na małym ogniu aż składniki się połączą. Zagotować i gotować 8 minut stale mieszając do momentu aż masa zacznie gęstnieć i nabierze karmelowego koloru. Masa nie może się zbyt długo gotować bo karmrl stanie się twardy.
4. Wylać karmel na herbatniki, wyrównać, ostudzić.
5. Rozpuścić czekoladę i polać nią całą powierzchnię karmelu. Wystudzić i pokroić na kawałki ok. 2,5 na 6 cm.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nutella |