Składniki:
- 5 jajek,
- 1,5 szkl. cukru,
- 1 szkl. wody,
- 1 szkl. oleju,
- 2,5 szkl. mąki+ 3 łyżki do jednej połowy,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao,
- 1 zapach rumowy.
Jak przyrządzić?
1. Jajka zmiksować z cukrem.
2. Dodać olej, wodę i zapach. Zmiksować.
3. Proszek zmieszać z mąką, przesiać do masy. Zmiksować.
4. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać 3 łyżki kakao, do pozostałej 3 łyżki mąki.
5. Piecyk nagrzać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
6. Na środek tortownicy wylać pełną łyżkę ciasta jasnego. Na środek jasnego ciasta nalać łyżkę ciasta ciemnego, na jego środek znów łyżkę jasnego i tak aż do czasu aż ciasto się skończy.
7. Piec w 200 stopniach ok. 60 minut ale najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy jest gotowe. Przestudzone posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nutella |