Przepis na batonik energetyczny
PATRYCJA • dawno temuBatony energetyczne należą do tej grupy słodyczy, które nie mają tak szkodliwego wpływu na organizm milusińskich, jak ich tradycyjne, czekoladowe wersje. Ze względu na zawartość suszonych owoców, nasion i bogatych w błonnik płatków, są cennym źródłem witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Pakując do dziecięcego lunch boxa takie łakocie możesz mieć pewność, że dajesz dziecku zastrzyk energii (znakomity na zimowe szaleństwa), nie narażając go jednocześnie na otyłość. Jak zrobić zdrowy batonik?
Składniki:
- 200 g płatków owsianych lub orkiszowych,
- 100 g suszonych owoców (rodzynki, morele lub żurawina),
- duże kwaśne jabłko,
- 80 g masła,
- 50 g brązowego cukru,
- 2 łyżki miodu gryczanego,
- sól.
Sposób przygotowania
Zetrzyj jabłko na tarce o dużych oczkach. Dodaj suszone owoce, płatki i dokładnie wymieszaj. Posól do smaku. W rondelku rozpuść masło z cukrem. Następnie do rondelka dodaj owoce z płatkami i chwilę gotuj. Na koniec wlej miód. Po kilku minutach zdejmij mieszankę z ognia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wyściel blachę papierem do pieczenia i formuj na niej dwucentymetrowe prostokąciki z ugotowanej masy. Piecz przez pół godziny. Nie krój masy, póki całkiem nie wystygnie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze