Czy to chwast czy to lek? Tajemnice pokrzywy
MARTA MALARSKA • dawno temuJest wiele roślin, które widząc w naszym ogródku, zapamiętale tępimy. Do takich roślin należy również pokrzywa. I choć legendy już krążą o jej zdrowotnym działaniu nikt nie chce jej mieć blisko siebie. A tymczasem zdrowotne działanie pokrzywy, która, jak to już nasze babki podpowiadały, przeciwdziała reumatyzmowi, to nie jedyna jej zaleta.
Gdy przychodzi wiosna i pojawiają się młode pędy pokrzyw, możemy je wykorzystać do sałatek, szpinaku i innych potraw. Sięgamy tylko po młodziutkie, zielone pędy u szczytu rośliny i sparzamy w temperaturze 60 stopni, dzięki czemu pozbawiamy je parzących właściwości.
Pokrzywa posiada duże ilości witaminy C, K i B oraz m. in. żelazo, magnezczy wapń. Jest znakomitym składnikiem czyszczącym krew i cały organizm.
Katarzyna Strompowska
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze