Zdrowo jeść: bo kaszę da się lubić!
BEATA RATUSZNIAK • dawno temuPamiętacie pewnie starą przyśpiewkę, w której jeden z wersów brzmiał „…bo od kaszy człowiek zdrów”? Otóż jest w niej wiele prawdy. Spożywanie kaszy zalecają bowiem dietetycy, bo jest niezwykle lekkostrawna i bogata w błonnik, który odpowiada za regulację przemiany materii, a do tego posiada mało kalorii.
Ponadto zawiera onawitaminy grupy B, potas, rutynę, która skutecznie walczy z procesami starzenia i wzmacniający układ krwionośny magnez. Co ciekawe, podobno im kasza grubsza, tym więcej cennych składników posiada, warto więc na stałe wpisać ją do swojego jadłospisu.
Kilka pomysłów na jej wykorzystanie w potrawach.
Dla tych, którzy nie mogą się do niej przekonać w czystej postaci, alternatywną jest przyrządzenie babki ziemniaczanej z kaszą gryczaną i serem – Raspberries and Cream
Kaszę jaglaną wykorzystuje się często do zapiekanek. Warto wpleść ją także np. do pierogów przygotowując farsz z jej zawartością i dodając mięso – Doznania Kulinarne
Kasza manna polecana jest dzieciom, ale wiele tracą dorośli nie wykorzystując jej w swojej diecie. Można z niej bowiem wykonać smakowity i bardzo pożywny deser. Ja polecam dwa przepisy:
Propozycja pierwsza - dodając do niej bananów oraz dekorując rodzynkami i startymi orzechami włoskimi – Przygody w kuchni
Propozycja druga – przygotowując z niej puszysty sernik z polewą czekoladową – Moje ciacha
Świetnym pomysłem jest wplecenie kaszy do sałatki. Tu sprawdzi się przepis z zawartością kaszy orkiszowej, buraków i ciecierzycy – Apparecchiamo
Źródło: jejKuchnia.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze