Co jeść przy niedoczynności tarczycy i Hashimoto?

Często jest tak, że nasze „leczenie” przy niedoczynności tarczycy ogranicza się jedynie do przyjmowania sztucznych hormonów. Lekarze najczęściej nawet nie wspominają o innych możliwościach wspomagania pracy tarczycy. A szkoda….. Oczywiście nie namawiam do rezygnacji z leczenia tabletkami, ale musisz wiedzieć, że tabletki to tylko 20% tego co możesz zrobić, aby czuć się i wyglądać lepiej przy tej chorobie.


Przedstawiam elementy, bezwzględnie potrzebne w leczeniu niedoczynności tarczycy. Bez nich leczenie będzie mało skuteczne:
* odpowiedni sposób jedzenia
* ruch na świeżym powietrzu i gimnastyka
* odpoczynek i odpowiednia ilość snu
* unikanie stresów i radzenie sobie z nim
* ograniczenie używania produktów tzw. stymulantów jak: kawy, alkoholu, herbaty (za wyjątkiem ziołowych)
* unikanie wszystkich konserwantów, barwników i toksyn, które uszkadzają tarczycę.
Główna zasada jest taka, że najlepsze jedzenie dla osób z niedoczynnością tarczycy to takie, które unormuje poziom cukru we krwi. Dlaczego?
…bo wiele osób z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto ma zaburzoną tolerancję węglowodanów. Wygląda to tak, że po zjedzeniu posiłku bogatego w węglowodany, poziom cukru we krwi podnosi się bardzo szybko i gwałtownie w dodatku
w nadmiarze.
Nasz organizm w odpowiedzi, uwalnia dużą ilość hormonu — insuliny, która
ma za zadanie szybko obniżyć poziom cukru we krwi, najgorsze jest to, że te „działania” naszego organizmu odczuwamy na własnej skórze. Mogą się pojawić zawroty głowy, zmęczenie, nerwowość, niepokój. Powtarzające się duże wahania poziomu cukru we krwi w konsekwencji mogą prowadzić do oporności na insulinę
i do cukrzycy typu 2. To bardzo częste schorzenia towarzyszące osobom chorym na niedoczynność tarczycy i Hashimoto.
Co jeść przy niedoczynności tarczycy i Hashimoto?
Białka
Posiłki osoby z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto powinny zawierać białka.
Ta zasada dotyczy też deserów i przekąsek. Dla wegan i wegetarian dobrym źródłem białka jest białko serwatki, ale także spirulina, migdały, orzechy włoskie, chia, len i białko konopii, która idealnie nadaje się też do deserów.
Zdrowe tłuszcze
Dzienna porcja tłuszczy to 4–6 łyżek stołowych dobrych tłuszczy. Należy wybierać:
* awokado (surowe)
* orzechy i nasiona (szczególnie dyni, chia i lnu)
* oliwa z oliwek tłoczona na zimno, nierafinowana
* olej kokosowy zimno tłoczony. Tłuszcz kokosowy jest bardzo ważny dla tarczycy bo zawiera kwas laurynowy, który wzmacnia pracę układu hormonalnego. Te średnio łańcuchowe kwasy tłuszczowe w produktach
z kokosa szybko się trawią i są świetnym źródłem energii.

Jedzenie bogate w przeciwutleniacze
Przeciwutleniacze walczą z wolnymi rodnikami, które są efektem wielu procesów zapalnych. Im więcej jedzenia bogatego w przeciwutleniacze, tym zmniejszamy proces zapalny. Szczególnie ważne są produkty bogate w witaminę A. Często zdarza się, że osoby chorujące na choroby autoimmunologiczne mają niedobór
tej witaminy, ponieważ pojawiają się trudności przy konwersji beta-karotenu
w witaminę A.
Osoby chorujące na hashimoto mają też często niedobry takich witamin jak C i E,
a także pierwiastków jak: cynk i selen. Oto lista produktów, bogatych w niezbędne nam witaminy i minerały.
* pokarmy bogate w witaminę A i beta-karoten: marchew (najlepiej surowa), jarmuż, dynia, czerwona i żółta papryka, morele, melon. Bogate w witaminę A są także podroby — gotowana wątróbka cielęca, olej z wątroby dorsza, wiejskie jajka.
* pokarmy bogate w witaminę C: surowa natka pietruszki, owoce cytrusowe, sałata rzymska, inne zielone sałaty, czerwona papryka.
* pokarmy bogate w witaminę E: ziarna słonecznika, migdały, awokado.
* pokarmy bogate w cynk: ostrygi, kraby, wołowina, pestki dyni i sezamu.
* pokarmy bogate w selen: orzechy brazylijskie, grzyby, dorsz, krewetki, halibut, owies, pestki słonecznika, brązowy ryż.
Węglowodany
Pamiętaj, że węglowodany to nie tylko chleb…..to także kasze, pełnoziarniste makarony, brązowy ryż, płatki owsiane, otręby i warzywa bogate w skrobię jak np. fasola.
Warzywa najlepiej jeść na surowo lub delikatnie „uparowane”, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych i nie straciły cennych witamin.
Unikaj jedzenia surowych warzyw bogatych w goitrogeny, które szkodzą tarczycy. Obgotowane są dobre, ale surowe należy jeść rzadko. Są to: brokuły, brukselka, kapusta czy kalafior a także rzepa, brukiew, soja, gorczyca orzeszki ziemne.
Jeśli masz niedoczynność tarczycy i chcesz schudnąć, możesz zastosować indywidualny plan żywieniowy ułożony przez dietetyka, który zawiera odpowiednie proporcje białek, tłuszczy i węglowodanów.

Najnowsze

Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze