Potrawy, które wzmagają trądzik różowaty
ANNA GAWRYLUK • dawno temuTrądzik różowaty to choroba skóry, która zaczyna się od pękających naczynek. Zaczerwienienia na policzkach i nosie oraz gęsta siatka naczyń prześwitująca przez skórę to cechy charakterystyczne dla wczesnego stadium tej choroby. Rozszerzenie naczyń krwionośnych na twarzy powodują: częste przebywanie na słońcu, nieprawidłowa higiena i pewne grupy potraw. Jakie to potrawy?
Na pierwszym miejscu potraw zakazanych osobom cierpiącym na trądzik różowaty są potrawy pikantne. A więc należy uważać na produkty i dania, które w swoim składzie mają: curry, pikantną paprykę, chilli czy pieprz.Produkty mleczne takie jak: jogurty i sery są bogate w histaminę, a ta może powodować uczulenie i wyprysk alergiczny.Według American Osteopathic College of Dermatology owoce cytrusowe nasilają objawy trądziku różowatego. Spożywajmy za to inne owoce i warzywa mające dużo błonnika, witaminy A, C oraz potasu. Fasolka i groszek to kolejne warzywa, które można dopisać do listy alergenów. Choć zawierają błonnik, białko i inne niezbędne witaminy i minerały, to uważajmy przy ich spożywaniu.Kiełbasa zawiera histaminy i ostre przyprawy, które wpływają niekorzystnie na naszą cerę. Jeśli lubimy mięso, lepiej zjeść plasterek boczku albo szynki upieczonej według własnego przepisu.Do zaostrzenia objawów trądziku może doprowadzić także spożywanie kofeiny, a więc kawa i czekolada, to produkty niepożądane, które lepiej omijać.
Nie da się jednoznacznie ustalić listy produktów, które na każdego będą działały tak samo. Nawet, jeśli jednego uczuli pomidor, nie oznacza to, że na innego będzie działał tak samo. American Academy of Dermatology zaleca prowadzenie dziennika reakcji żywnościowych, dzięki któremu łatwiej będzie nam zidentyfikować potrawy, które potęgują objawy.
Źródło: http://www.livestrong.com
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze