Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/4 szkl. mąki,
- 3/4 szkl. cukru,
- 1 jajko + 2 żółtka,
- 4,5 łyżki śmietany,
- 1/2 kostki margaryny.
Masa kokosowa:
- 25 dag wiórków kokosowych,
- 3/4 szkl. cukru,
- 1/2 kostki margaryny,
- 4 łyżki mleka,
- ubita piana z 2 białek,
- ponadto powidła śliwkowe.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
1. Mąkę przesiać. Dodać resztę składników na ciasto i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 20 min.
2. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną masłem blaszkę. Piec w 190 stopniach do zrumienienia.
3. Gotowe ciasto posmarować powidłami.
Kokos:
1. W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, mleko i wiórki kokosowe. Chwilę gotować na małym ogniu stale mieszając. Zestawić z ognia, dodać pianę.
2. Masę wyłożyć na upieczony spód. Wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nutella |