Płatki owsiane w diecie
BEATKA • dawno temuPłatki owsiane mogą być wykorzystane w kuchni na wiele sposobów. Niezależnie od tego, czy wprowadzasz płatki owsiane jako dodatek do innych potraw (np. naleśniki z otrębami), czy też stosujesz je jako główny składnik diety, dostarczasz organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Dzięki płatkom owsianym możesz obniżyć poziom cholesterolu we krwi, usuniesz złogi tłuszczowe gromadzące się w ściankach naczyń krwionośnych i dostarczysz hormonów potrzebnych dla zachowania zdrowia i urody.
Zalety płatków owsianych
Owies jest bogaty w fitoestrogeny – hormony, których z upływem lat zaczyna brakować w kobiecym organizmie. Fitoestrogeny pomagają paniom zachować dłużej zdrowie i urodę. Płatki owsiane zawierają bardzo mało kalorii – w 100 gramach znajduje się około 60 kcal. Poza tym w płatkach znaleźć można błonnik, żelazo, cynk i potas. Włączenie płatków owsianych do codziennej diety pozwala zbić poziom złego cholesterolu LDL. Wystarczy zjadać codzienne 2 łyżki otrąb zalanych chudym mlekiem. Płatki oczyszczają żyły ze złogów cholesterolowych. Tym samym zmniejszają ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową. Płatki owsiane wpływają też na stabilizację poziomu cukru we krwi oraz działają przeciwnowotworowo. Płatki, przez działanie zasadotwórcze, umożliwiają odkładanie się w organizmie szczawianów wapnia. Dlatego też płatki należy jeść z chudym mlekiem. Błonnik zawarty w płatkach owsianych zapewnia uczucie sytości na dłużej, pomaga opanować wilczy apetyt i usprawnia pracę jelit. Płatki owsiane z mlekiem (lub jogurtem naturalnym) są źródłem witamin B6 i B1. Witamina B6 wpływa na pamięć i usprawnia koncentrację, a przez to sprzyja szybszej nauce. Witamina B1 zmniejsza zmęczenie i rozdrażnienie.
Jednodniowa dieta odchudzająca
Na jednodniowej diecie odchudzającej nie stracisz wielu kilogramów. Niektórym spada 1 kilogram, innym nic lub zaledwie parę deko. Niemniej jednak raz w tygodniu można zastosować jednodniową dietę owsianą w celu oczyszczenia organizmu. Krótkotrwała dieta owsiana jest też odpowiednia po gwałtownym obżarstwie, np. świątecznym. Głównym składnikiem diety owsianej jest owsianka przygotowana z kilku łyżek płatków owsianych i 2 litrów chudego mleka. Jak przygotować owsiankę? 6–7 łyżek płatków owsianych należy zalać 2 litrami chudego mleka i zagotować.
Owsianka przygotowana z 2 litrów chudego mleka musi wystarczyć na cały dzień. Dlatego też wydziel sobie 5–6 porcji i co dwie lub trzy godziny zjadaj jedną. Do kolejnych porcji – tych, które będziesz musiała odgrzać, wsyp dodatkowe dwie łyżki płatków owsianych i poczekaj, aż namiękną.
Płatki owsiane, z racji tego, że są bardzo syte, spowodują, że przez cały dzień nie odczujesz głodu. W celu wzmocnienia działania diety, w ciągu tego dnia nie pij napojów słodzonych. Zrezygnuj z posłodzenia herbaty i kawy. Zamiast słodkiego napoju gazowanego sięgnij po wodę. Jeśli dokuczają ci gwałtowne spadki poziomu cukru, możesz poczuć się znużona, dodatkowo może pojawić się głód. Dlatego też powinnaś wtedy zjeść jabłko lub gruszkę. W owocach znajdują się łatwo przyswajalne cukry.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze