Kurkuma Piperyna – pikantnie na trawienie
ALICJA BARSZCZ • dawno temuTradycyjna, hinduska przyprawa curry ma swoich entuzjastów i zajadłych przeciwników. Trudno odmówić jej charakteru – ale nie wszyscy lubią wyraziste smaki. Grono wielbicieli powinno jednak sukcesywnie rosnąć, bo wchodzące w skład złocistego curry przyprawy mają, jak się okazuje, niezwykłe właściwości odżywcze i lecznicze. Regulują trawienie i – jak nieśmiało na razie twierdzą naukowcy – działają antynowotworowo, zmuszając komórki rakowe do samounicestwienia. Jeżeli nie lubimy dodatku curry albo nie możemy go jeść codziennie (wszystko się może w końcu przejeść...), sięgnijmy po Kurkumę Pierynę, suplement diety firmy Alter Medica.
Suplement diety Kurkuma Piperyna korzystnie wpływa na procesy trawienne dzięki swoim roślinnym składnikom, które wspomagają metabolizm, wzmacniają wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Łagodzą też niestrawność, zaparcia, biegunki i wzdęcia.
Składniki aktywne preparatu to:
- ekstrakt z kłącza kurkumy (Curcuma longa),
- ekstrakt z owoców czarnego pieprzu (Piper nigrum).
Kurkuma (znana również jako ostryż długi) to przyprawa kuchni indyjskiej z rodziny imbirowatych – nadaje potrawom charakterystyczny, złocisty kolor i specyficzny smak. Odpowiada za to jej główny składnik, czyli kurkumina, która wspomaga trawienie, ma intensywny, podobny do imbiru zapach oraz silny, korzenny smak. Kurkuma jest jednym z najsilniejszych znanych naukowcom antyutleniaczy – wschodni medycy przypisują jej zdolność niszczenia komórek nowotworowych, odwracania procesów degeneracji tkanek nerwowych (w chorobie Alzheimera i Parkinsona) i leczenia chorób reumatycznych stawów.
Tradycyjnie zalecano ją jednak przede wszystkim tym, którzy chcieli odbudować florę bakteryjną jelit, złagodzić wzdęcia, a nawet… odrobaczyć organizm. Kurkuma ma właściwości wspomagające wydzielanie soków żołądkowych i żółci – utrzymuje w dobrej formie wątrobę i woreczek żółciowy, a nawet chroni je przed uszkodzeniami. Wspiera też naturalne procesy odtruwania tych organów.
Współczesna medycyna zainteresowała się kurkumą, kiedy odkryto, że ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Zawarta w ekstrakcie z owoców czarnego pieprzu, piperyna poprawia przyswajanie kurkumy, wspomaga regulowanie pracy przewodu pokarmowego. Stymuluje wydzielanie soków trawiennych. Poprawia wchłanianie składników odżywczych, bo zwiększa ukrwienie układu pokarmowego, dzięki czemu przenikają one łatwiej z jelita do krwi. Ekstraktowi z czarnego pieprzu przypisuje się też właściwości odchudzające. Stymuluje intensywniejsze spalanie tłuszczu przez organizm i zużywanie istniejących zapasów tkanki tłuszczowej.
Wiadomo, że również w roli przyprawy kurkuma zwykle występuje wraz z pieprzem, bo zdaniem kucharzy świetnie się wzajemnie uzupełniają. Warto dodawać je do ciężkostrawnych potraw.
Opakowanie preparatu Kurkuma Piperyna zawiera 60 kapsułek i kosztuje w aptece ok. 39 zł.
Zalecane dawkowanie – 2 kapsułki dziennie, popijamy je dużą ilością wody.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze