Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 4 łyżki masła,
- 5 łyżek wody,
- 1 aromat waniliowy, migdałowy lub rumowy albo jedna mała torebka cukru waniliowego.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki umieścić w garnku i zagotować stale mieszając. Dobrze wymieszaną, plastyczną masę układać łyżką na pergaminie formując płaskie ciasteczka. Pozostawić do zastygnięcia (niekoniecznie w lodówce).
Potrzebne przybory:
Garnek, łyżka (mogą być dwie, bo często masa przykleja się do nich), pergamin, talerze lub półmiski na ciastka.
Uwagi:
Jeśli w garnku masa jest zbyt sucha można dodać więcej masła.
Pergamin można posmarować masłem. Wtedy ciasteczka na pewno się nie przykleją.
Nie stawiać garnka na dużym ogniu!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Agniesia |