Składniki:
Biszkopt:
- 8 jajek,
- 1 i 1/3 szkl. mąki krupczatki,
- 2/3 szkl. mąki ziemniaczanej,
- 2 szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki octu.
Masa budyniowa:
- 15 dkg cukru,
- 1/2 l smietany,
- 1 łyżka maki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- 1 kostka masła,
- 40 dkg rodzynek,
- 1/4 l rumu,
- dżem porzeczkowy,
- 2 gorzkie czekolady,
- 1/2 kostki masła.
Jak przyrządzić?
Biszkopt: Białka oddzielic od żółtek, do żółtek dodać proszek, ocet i dobrze wymieszać (w wysokim naczyniu). Białka ubić, dodać cukier i ubić. Dodać żółtka i wymieszać łyżką drewnianą!Przesianą mąkę dodać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Wymieszać i wylać na blache i upiec.
Masa budyniowa:
- z cukru, mleka, mąki i 1 jajka ugotowac budyń i przestudzić. Utrzeć z 1 kostką masła. Odstawić w chłodne miejsce.
40 dkg rodzynek zalać na noc 1/4 l rumu.
1/2 kostki masła i 2 czekolady roztopić i do tego dodać rodzynki.
Układ placka:
1. połowa biszkoptu
2. dżem z czarnej porzeczki
3. połowa masy
4. połowa biszkoptu
5. połowa masy
6. rodzynki z czekoladą
Uwagi:
Ciasto najlepiej zwrócić dzień wczesniej jest bardziej aromatyczne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | NINAA |