Babka kokosowo rumowo-bananowa z czekoladą - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 150 g masła,
- 150 g cukru,
- 3 jajka,
- 1 banan,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 70 g wiórków kokosowych,
- 3 łyżki winiaku,
- 3 łyżki mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- 150 g mąki,
- 150 g polewy czekoladowej (gorzkiej) lub 150 g gorzkiej czekolady,
- 1 słoik dżemu morelowego niskosłodzonego.

Jak przyrządzić?

1. Żółtka utrzeć z cukrem.2. Banana zmiksować z sokiem z cytryny. Dodać go do żółtek razem z winiakiem, mlekiem i 50 g wiórek.3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do wcześniej przygotowanej masy masy.4. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do ciasta delikanie mieszając.5. Rozpuścić 100 g czekolady. 6. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać rozpuszczoną czekoladę i cynamon.7. Do natłyszczonej formy na baby nałożyć najpierw jasne a potem ciemne ciasto, lekko przemieszać widelcem.8. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu lekko przestudzić, wyjąć z formy, posmarować dżemem, polać polewą lub rozpuszczoną czekoladą i na mokrą polewę posypać resztą wiórków kokosowych.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćśredni
Autornutella

Babka kokosowo rumowo-bananowa z czekoladą: Podobne przepisy

Babka kokosowo rumowo-bananowa z czekoladą: wypróbuj również

Powiązane Tematy