Składniki:
- 1 kg bobu,
- 2 duże cebule,
- 4-5 kiełbaski,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 30 dkg pieczarek,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- koncentrat pomidorowy.
Jak przyrządzić?
Bób w połowie ugotwać w osolonej wodzie, jak zmieknie to zlać wode, na patelni podsmazyc cebule pokrojoną, pieczarki i kiełbaske. Do tego dodac ugotowany bób, przyprawy, czosnek starty i koncentrat. Dusić pod przykryciem ok. 10 min.
Jak podawać?
Tylko na ciepło.
Uwagi:
Uwaga, żeby bób sie nie rozgotował, podgotować go tak do połowy, bo potem jeszcze się bedzie dusił pod przykryciem, mozna dodac dodatkowo, paryke swiezą, pomidory, według gustu i smaku ;-)
Zamiast kiełbaski można podsmazyc boczek ;-)
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Oliwka |