Lasagne a la Undika

Przepis kulinarny

Składniki:

- warstwy ciastomakaronu do lasagni,
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 0,5 kg sera żółtego,
- 2 puszki pomidorów w sosie (najlepiej krojonych),
- 2-3 parówki,
- przyprawy (pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, można dodać troszkę przyprawy do grilla dla smaku).

Jak przyrządzić?

Najpierw podsmażamy mięso mielone najlepiej na oliwie, jednocześnie widelcem staramy się mięsno rozdrobnić aby nie tworzyło zbitej masy. Następnie do mięsa dodajemy pomidory i mieszamy całość. W międzyczasie możemy zetrzeć ser (ja trę na dużych oczkach) oraz pokroić parówki w plasterki. Do mięsa i pomidorów dodajemy parówki, po wymieszaniu przyprawiamy odpowiednio wedle gustu. W naczyniu w którym będziemy piec lasagne układamy pierwszą warstwę ciastomakaronu (aby był bardziej podatny na kształtowanie, można potrzymać go chwilę nad parą). Następnie nakładamy warstwę mięsa z sosem, całość posypujemy żółtym serem, dalej postępujemy już tak samo: ciastomakaron, mięso z sosem, ser żółty, ostatnią warstwą powinien być ser. Naczynie wkładmy do piekarnika na ok. 30 minut (180 stopni, a potem przez 15 minut pieczemu lasagne w 200 stopniach.Smacznego!

Uwagi:

Jeśli ktoś lubi smak prawdziwego spaghetti bolognese, proponuję dodać sporą dawkę czosnku :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
AutorUndika

Lasagne a la Undika: Podobne przepisy

Lasagne a la Undika: wypróbuj również

Powiązane Tematy