Składniki:
Ciasto:
- 15 dkg masła,
- 15 dkg cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 1 łyżeczka kakao,
- 12 dkg orzechów mielonych,
- 7 dkg mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa I:
- 20 dkg orzechów mielonych,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżki cukru kryształu,
- 3 łyżki spirytusu.
Masa II:
- 3 jajka,
- 15 dkg cukru pudru,
- 3 łyżki kakao,
- 1 kostka masła.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, kakao, orzechy mielone, mąkę, proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i wymieszać, Upiec placek – wystudzony posmarować powidłem.
Masa I:
Masę utrzeć i wyłożyć na placek.
Masa II:
Jajka z cukrem ubić na parze, dodać 3 łyżki kakao. Kostkę masła utrzeć, dodać ostudzoną masę i nałożyć na placek.
Uwagi:
Wierzch placka można polać polewą lub posypać orzechami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Mariusz96 |