Sk艂adniki:
- swiezy czosnek: 3-4 zabki,
- przyprawy: sol, pieprz, oregano, majeranek, bazylia, papryka czerwona,
- cytryna,
- majonez + mleko lub jogurt naturalny.
Jak przyrz膮dzi膰?
Do jogurtu wyciskamy 3-4 zabki czosnku (jezeli wybierzemy majonez wowczas trzeba go troszke rozrzedzc mlekiem bo konsystecja bedzie za gesta a sam majonez niezbyt dobrze smakuje jako sos), dodajemy szczypte soli, pieprzu, oregano, bazylli, majeranku, papryki czerwonej odraz kilka kropel soku z cytryny-dla leniwych moze byc odrobina kwasku cytrynowego, calosc dokladnie mieszamy i wstawiamy do lodowki - najlepiej zeby stalo noc ale po 15min tez jest wysmienity.
Uwagi:
Podajemy doslownie do wszytskiego: mozna polac nim pizze, moze byc dodatkiem do salaty, salatek roznego rodzaju (polecam do salatki z kurczaka), do kanapek, do pomidorow, zapiekanek i wszystkiego czego nam tylko sie zapragnie.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | Kinia |