Sk艂adniki:
Do salatki:
- kapusta pekinska,
- kukurydza w puszce,
- ogorek,
- 2 pomidory,
- moze byc takze ananas w puszce.
Na sos czosnkowy:
- swiezy czosnek: 3-4 zabki,
- przyprawy: sol, pieprz, oregano, majeranek, bazylia, papryka czerwona,
- cytryna,
- majonez + mleko lub jogurt naturalny,
- 2 piersi z kurczaka + zabek czosnku,
- bagietka lub inna bulka.
Jak przyrz膮dzi膰?
Sos czosnkowy:
do jogurtu wyciskamy 3-4 zabki czosnku (jezeli wybierzemy majonez wowczas trzeba go troszke rozrzedzc mlekiem bo konsystecja bedzie za gesta a sam majonez niezbyt dobrze smakuje jako sos), dodajemy szczypte soli, pieprzu, oregano, bazylli, majeranku, papryki czerwonej odraz kilka kropel soku z cytryny-dla leniwych moze byc odrobina kwasku cytrynowego, calosc dokladnie mieszamy i wstawiamy do lodowki - najlepiej zeby stalo noc ale po 15min tez jest wysmienity.
Wstepna salatka:
piersi z kurczaka drobno kroimy , smazymy na pokrojonym drobno zabku czosnku, bagietke kroimy w kostke 1,5cm x 1,5cm i smazymy z niej grzanki, kapuste pekinska drobno siekamy, pomidora kroimy w drobne polksiezyce, ogorek w cienkie plasterki, dla smakoszy ananas rowniez w drobne czesci.
Podawanie:
ukladamy calosc warstwami: do miseczek sypiemy troche kapusty, na to troche kukurydzy, ogorka, kurczaka, pomidora, ananasa i polewamy delikatnie chalpiemy warstwe sosu i na to kolejna warstwe kapusty, kukurydzy itp az do czubka miseczk, na wierzch kladziemy gorace grzanki i polewamy sosem czosnkowym, smakuje wysmienicie!!!
Kategoria dania | Sa艂atki i dania z warzyw |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | Kinia |